hormonklinik
Vår kropp är beroende av hormoner och när kroppen är i balans känner de flesta av oss inte av dem. Men i vissa skeden i livet kan hormonerna ställa till det för oss och det kan yttra sig i allt från PMS och PCOS till svårigheter att bli gravid och olika symtom under förklimakteriet och klimakteriet.
Känner du att du behöver stöttning? Jag vill hjälpa dig att uppnå din bästa hormonhälsa, vilken fas du än befinner dig i. Det viktigt att titta på just din situation. Istället för att du ska testa dig fram kan jag ge skräddarsydda råd som betyder att du kan spara både tid, pengar och onödigt lidande.
Förklimakteriet innebär hormoner som åker berg- och dalbana i kroppen, och balansen mellan östrogen och progesteron sätts ur spel. Det leder ofta till östrogendominans när östrogennivåerna blir lite för höga i förhållande till progesteronet. Det innebär att du uppleva många olika besvär, såväl fysiska som psykiska. Förklimakteriet kan börja redan vid 35-årsåldern när progesteronnivåerna sakta börja sjunka. Läs mer här.
I klimakteriet minskar äggstockarnas funktion, din mens upphör och hormonbalansen ändras i din kropp. Klimakteriet beror på att äggblåsorna i äggstockarna håller på att ta slut vilket leder till oregelbundna ägglossningar och därmed oregelbunden mens. Nu är nivåerna av både progesteron och östrogen låga. Klimakteriet börjar oftast runt 50 och kan pågå i allt från något år till upp till tio år. Besvären som du kan uppleva kan vara både fysiska och psykiska. Läs mer här.
PMS
PMS är en förkortning för premenstruellt syndrom och innebär att du kan få både humörförändringar och andra symtom från ägglossning fram till mens. Besvären upphör när mensen väl har kommit, men ibland dröjer besvären kvar några dagar in i mensen. Man vet inte säkert varför vissa drabbas av PMS men forskare tror att det kan bero på de ämnen som bildas när hormonet progesteron bryts ner. Läs mer här.
PCOS är en förkortning för Polycystiskt ovarialsyndrom och innebär att du har många äggblåsor, antingen på ena äggstocken eller på båda. Det är vanligt att man samtidigt har mycket testosteron i kroppen. Enligt föreningen PCOS Sverige finns det fyra olika typer av PCOS: insulinresistent PCOS, PCOS till följd av tidigare p-pilleranvändning, inflammatorisk PCOS och PCOS till följd av dold orsak. Läs mer här.
Svårigheter att bli gravid kan bero på många olika saker. En vanlig orsak är nedsatt äggmognad och/eller nedsatt eller ingen ägglossning alls. Oftast beror det på en störning av balansen mellan det manliga hormonet (androgen) och det kvinnliga hormonet (östrogen). I andra fall kan det bero på minskar koncentration av det follikelstimulerande hormonet (FSH) och/eller av hormonet LH som ser till så att ägget frigörs. Läs mer här.
Hormonell akne beror oftast på östrogendominans, när nivåerna av östrogen är för höga i förhållande till progesteron. Ofta förvärras hormonell akne av preventivmedel, och även om problemen kan lindras initialt av till exempel p-piller så riskerar man att det på sikt blir ännu värre. Hormonell akne förekommer oftast på kindben och vid käklinjen och det är här som talgproduktionen naturligt är mer aktiv. Det är inte helt klart varför hormoner för så att vi får akne men könshormoner påverkar utvecklingen av talgkörtlar. Därför är det till exempel vanligt med mer akne i tonåren men kan även förekomma vid andra tidpunkter i livet när hormonerna är i obalans. Läs mer här.